+ Pelargonijų eterinis aliejus (Pelargonium roseum x asperum)

Pelargonijų eterinis aliejus vadinamas gamtos dovana moterims. Šis aliejus reguliuoja menstruacijų ciklą, taip pat dėl didelio fitoestrogenų kiekio labai naudingas menopauzės laikotarpiu.

Moteriškas, skaidrus, rožių kvapą primenantis kvapiųjų arba rožinių pelargonijų eterinis aliejus distiliuojamas ne iš žiedų, bet iš stipriai kvepiančių lapų. Žiedeliai reti ir smulkūs.

Netgi iš vienos rūšies gaunamas pelargonijų eterinis aliejus skiriasi, atsižvelgiant į tai, kur pelargonijos augo. Daugiausia pelargonijų eterinio aliejaus pagaminama Alžyre, Egipte ir Maroke. Kinai irgi eksportuoja pelargonijų eterinį aliejų, bet neaišku, kokios rūšies augalų. Tai, kas vadinama bulgariškomis pelargonijomis, yra ne pelargonijų rūšis, o snapučių arba net begonijų atmaina.

Pelargonijų eterinis aliejus labai gerai dera su rožių, kvapiųjų šalavijų, rožmedžių, santalų, bergamočių, muskuso, benzoino, pačiulių, gvazdikėlių ir levandų eteriniais aliejais.

Poveikis:

• ramina, pakelia nuotaiką, stiprina pasitikėjimą savimi, didina susikaupimą ir savigarbos jausmą;

• padeda susidoroti su ryškiais nuotaikos svyravimais, įtampa, verksmingumu ir depresija, ypač paaugliams padeda jaustis laisviems ir nevaržomiems;

• padeda išlaikyti hormonų pusiausvyrą, ypač tinka menopauzės laikotarpiu, palengvina priešmenstruacinį sindromą;

• skatina kraujotaką, mažina arterinį kraujospūdį;

• veiksmingai slopina uždegimą;

• malšina galvos skausmą, palengvina migreną, hipertonijos priepuolius;

• puikiai atbaido vabzdžius gyvenamosiose patalpose;

• naudojamas kosmetikos priemonių sudėtyje, padeda palaikyti odos jaunystę, labai tinka sausai odai, esant egzemai ar kitų odos ligų;

• atkuria odos pH.

Kontraindikacijos

Labai jautriems žmonėms nenaudoti ant odos neskiesto pelargonijų eterinio aliejaus. Praskiedus 10 proc., nedirgina. Žmonėms, kurie yra jautrūs maloniųjų pelargonijų lapams, sukelia dermatitą.
 
Įspėjimas! Pelargonijų eterinis aliejus kartais sukčiaujant parduodamas kaip rožių. Jis turi šiokį tokį panašumą, tačiau iš tikrųjų galėtų būti tarpinis tarp rožių ir bergamočių eterinio aliejaus.