Sezamų sėklų aliejus (Sesamum indicum)

Sezamų aliejuje gausu riebalų rūgščių, saugančių odą nuo išsausėjimo, taip pat ją drėkinančių ir švelninančių. Viena svarbiausių šio aliejaus ypatybių – odos apsauga nuo kenksmingų saulės spindulių. Šis kuklus, nedidelis (iki 1 m) augalas, kilęs iš Indijos, labai vertinamas dėl savo aliejingų sėklyčių, kurios būna juodos, raudonos arba baltos spalvos. Vienoje ankštyje šių sėklyčių būna iki 200. Iš arabų pasakos „Tūkstantis ir viena naktis“ žinomas posakis „Sezamai, atsiverk“ kilo iš to, kad subrendusios sezamų ankštys prasiveria ir išbarsto sėklas.

Sezamai vartojami nuo seno, jie buvo žinomi Harapoje ir kitose Indijos teritorijose, Mesopotamijoje, senovės Graikijoje. Yra du sezamų aliejaus spaudimo būdai: šiek tiek paskrudinus ir nepaskrudinus. Pirmuoju būdu išgautas aliejus labiau tinka naudoti kulinarijoje, o išgautas antruoju būdu – kosmetikoje.

 

Sezamų sėklų aliejus:

• regeneruoja odą, veiksmingai mažina jos lupimąsi ir malšina sudirgimą;

• suteikia elastingumo;

• saugo nuo drėgmės netekimo;

• padeda apsaugoti odą nuo UV spindulių;

• turi antioksidacinių ir odos senėjimą lėtinančių ypatybių;

• mažina sąnarių skausmą.

Naudojamas grynas arba sumaišytas su kitais aliejais vietoj dieninio arba naktinio veido kremo, taip pat tinka masažams, pridedant eterinių aliejų.

Įspėjimas! Žmonėms, kurie alergiški riešutams, rekomenduojama naudoti atsargiai.