Pasiflorų aliejus

Pasiflorų aliejus yra puiki minkštinamoji priemonė, turinti daug vitamino C, kalcio ir fosforo. Šis aliejus plačiai naudojamas kosmetikos gaminiuose, ypač skirtuose sausai odai maitinti ir prižiūrėti.

Pasiflorų vaistinėje žaliavoje nustatytos kelių grupių veikliosios medžiagos: flavonoidai (organiniai junginiai, suteikiantys augalui skonį, aromatą ir spalvą), kumarino dariniai (kraujo krešėjimą mažinantys dariniai), alkaloidai (sudėtingi organinės kilmės, junginiai, pavyzdžiui, harmanas ir jo dariniai, maltolis), fitosteroliai (natūralūs augalo ląstelių membranų komponentai), poliacetilenas, cianogeniniai glikozidai (ginokardinas).

Flavonoidas chrizinas – vienas iš farmakologiškai veiklių junginių, slopinančių nerimo simptomus. Kitas pasiflorų ekstrakto raminamajam poveikiui įtakos turintis junginys yra alkaloidas maltolis. Europoje pasiflorų vaistinė žaliava standartizuojama pagal flavonoidų kiekį, o jų uždegimą slopinantis bei skausmą malšinantis poveikis jau įrodytas moksliniais tyrimais.

Pasiflorų aliejus:

• ramina;

• malšina nerimą;

• padeda užmigti;

• mažina skausmą;

• turi antiepilepsinį poveikį.

Atlikta daug mokslinių ikiklinikinių pasiflorų ekstrakto tyrimų. Įvairiais tyrimo modeliais su laboratoriniais gyvūnėliais nustatyta, kad pasiflorų lapų ir stiebų ekstraktas:

• išsiskiria anksiolitiniu poveikiu, t. y. malšina nerimą;

• slopina vaisto pentilenetetrazolio sukeltus traukulių priepuolius. Manoma, kad šį poveikį sukelia flavonoidai, sąveikaujantys su benzodiazepinų receptoriais;

• pailgina barbitūratų (centrinės nervų sistemos antidepresantų klasės preparatų) sukeltos miego fazės trukmę;

• stiprina kitų antidepresantų ir raminamųjų preparatų (įskaitant jonažolių ir valerijonų preparatus) poveikį;

• vartojamas kosuliui, bronchinei astmai, nudegimams ir uždegimams gydyti.